Meddőségi kivizsgálás – milyen vizsgálatokra számíthatok?

Kezdjük egy kis ciklus ismerettel.

Normál esetben ahhoz, hogy egy új élet spontán megfoganjon, mindkét fél, tehát a női és a férfi egészséges ivarsejtjére is szükség van, de sajnos nem elegendő az egészség. Megfelelő idő és a női méh, mint kifogástalan környezet is kell hozzá. 

Ahány nő annyiféle ciklus is létezik, de most vegyük alapul az enyémet, amiről általánosságban elmondható, hogy szabályos, 28 napos tankönyvi ciklus. 

A női ciklus több fázisra osztható. 

Az első, a follikuláris fázis  ami a menstruáció első napjával kezdődik. Ebben az időszakban az FSH, vagyis a tüsző hormon, a petefészkekben lévő petesejtek növekedését serkenti, valamint a petefészkek ösztrogén hormon termelését növeli, melynek hatására a méhnyálkahártya elkezd megvastagodni, és ez idő alatt kiválasztódik egyetlen egy petesejt, melyet domináns tüszőnek hívunk. Ez a folyamat a peteérés, a ciklus közepéig, esetemben a tizennegyedik napig tart. 

A ciklus második fázisa itt kezdődik. 

A petefészkekben fokozódó ösztrogéntermelés miatt az FSH hormon, visszahat az agyalapi mirigyre és itt belép a folyamatba az LH, vagyis a luteinizáló hormon. A visszahatás következtében ennek a két hormonnak csökkeni fog a koncentrációjuk. A ciklus közepén a domináns tüszőben az ösztrogén hormon eléri csúcspontját és ezzel egy időben megnő az agyalapi mirigyben az LH hormon elválasztása és bekövetkezik az ovuláció, vagyis megtörténik a petesejt kilökődése a petefészekből. 

Ezt követően indul a harmadik, a luteális fázis. 

Miután megtörtént az ovuláció, a petesejt kilökődésének a helyén kialakul a sárgatest, mely a progeszteron hormont kezdi el termelni, melytől a méhnyálkahártya tovább vastagodik. Ovuláció után a folyamatosan emelkedő progeszteron miatt a nők alap testhője megváltozik. Magasabb lesz és nem esik vissza. Amennyiben méred a hődet reggelente, akkor ezáltal biztosra meg lehet mondani, hogy az ovuláció megtörtént, hiszen progeszteron nélkül nincs hőemelkedés. Ha a petesejt az ovuláció után találkozik egy hímivarsejttel és megtermékenyül, akkor a petesejt megkezdi pár napos utazását a méh felé, ahol majd beágyazódik a megvastagodott nyálkahártyába. A progeszteron ilyenkor nem esik vissza teljesen a nem várt napon, tehát a hőd is fent marad. Viszont, ha nem történt sikeres megtermékenyítés, akkor a petesejt sorvadni kezd és huszonnégy óra alatt el is pusztul. A petesejt elhalása után a progeszteron szint fokozatosan csökkenni kezd, a hőd is lejjebb esik, míg végül a menstruáció napján visszaesik teljesen az alap hőmérsékletre és a nyálkahártya leválásával együtt megkezdődik a menstruációd. 

Ezután az egész ciklus kezdődik elölről.  

Mivel egy egészséges hímivarsejt akár öt napig is életben marad a női nemi szervben ezért a megtermékenyülésre az ovuláció előtti három napban, az ovuláció napján és az azt követő napon van lehetőség. 

De mi történik akkor ha hosszabb próbálkozás után sem járunk sikerrel?

Nos, ebben az esetben ki kell vizsgálni, hogy miért nem jártok sikerrel. 

A nők vizsgálata

  • átfogó nőgyógyászati vizsgálat méhnyak rákszűréssel egybekötve
  • vizelet tenyésztés és bakteriológiai vizsgálat – Chlamydia, Ureplasma, Mycoplasma, Neisseria és Gardnerella
  • alaphormon vizsgálatok – ciklus 3. napján FSH, LH, Ösztradiol, Prolaktin, Tesztoszteron, DHEA-S, TSH, T3, T4 valamint a ciklus 21. napján Progeszteron, Prolaktin
  • inzulinrezisztencia vizsgálat
  • petevezeték átjárhatósági vizsgálat – HYCOSY egy ultrahangos eljárás, mely kevésbé fájdalmas és nem annyira megterhelő – HSG egy röntgenes eljárás, mely kissé fájdalmas lehet – LAPAROSCOPIA egy műtéti eljárás, mely a legpontosabb az eredmények tekintetében, viszont ez a legmegterhelőbb
  • genetikai vizsgálatok szükség szerint például Leiden mutáció

A férfiak vizsgálata

  • spermiogram, mely meghatározza a hímivarsejtek számát, mozgékonyságát, alakját
  • vizelet tenyésztés és bakteriológiai vizsgálat, mint a nőknél
  • andrológiai vizsgálat prosztata vizsgálattal együtt
  • genetikai vizsgálatok szükség szerint például cisztikus fibrózis

 A következő bejegyzésben ezekkel a vizsgálatokkal fogok részletesebben foglalkozni és hamarosan arról is szó lesz, hogy milyen mesterséges megtermékenyítési eljárások léteznek.

 

 

Ajánlott bejegyzések