Finommotorika fejlesztése – Matatófal

Máté, míg a pocakomban volt, elég korán célirányba fordult. 

Körülbelül az ötödik hónaptól fejjel lefelé helyezkedett el, és állandóan a bal oldalán feküdt. Soha nem éreztem tőle a másik irányba aktivitást, mindig csak abba az irányba boxolt, rúgott. Ennek következtében úgy született, hogy a bal oldala lényegesen gyengébb volt, mint a jobb.

Ez abban mutatkozott meg, hogy folyamatosan bal irányba felfelé biccentette a fejét, nem tudott ciciből szopizni, legalább három hónapos koráig egyáltalán nem tudott hason lenni, és később a kúszás elsajátítása alatt vettük észre, hogy a bal kezének szorítása gyengébb volt, és kúszásnál egyáltalán nem használta sem a kezét, sem a lábát.

Viszonylag későn kezdtünk el Dévény tornára járni, és a gyógytornász már az első alkalommal felhívta a figyelmemet a később kialakuló finommotorikus tevékenységekre, és hogy szenteljek neki minél nagyobb figyelmet.

6-9 hónapos korában a csippentő mozdulat még egyáltalán nem ment neki bal kézzel, és szinte mindig irányítani kellett a kezét, mert reflexszerűen a jobbal nyúlt mindenért. Pelenkázáskor nem emelte fel a bal lábát, nem tudta mindkét kezében megtartani a tárgyakat, 7 hónaposan csak jobb irányba fordult át, szóval kissé le volt maradva.

A tanulandó területek között ez az egyik legfontosabb. A finommotorika, vagy ismertebb nevén kézügyesség. Ez a terület nagyon apró mozdulatokból tevődik össze, éppen ezért beszélünk speciális mozgásformáról, mely nem csak a szépíráshoz kell majd.

Ennek a területnek a hiánytalan elsajátítása nagyon fontos. Amikor gyermekünk egy olyan fejlesztő játékkal játszik, amit nyomkodni, kapcsolgatni, húzni, kinyitni, becsukni, tekergetni, csippenteni kell, egy sornyi fontos terület aktivizálódik a kicsi agyában, egyúttal fejleszti a szem kéz-koordinációt, a térlátást, az érzékelésüket, észlelésüket.

Eleinte több fejlesztő játékot is kerestem neki, míg nem rátaláltam erre a kifejezésre. Matatófal.

Matatófalat gyakorlatilag bármiből elkészíthetünk, ami otthon kallódik, és nem használjuk. Egy kilincs, egy kapcsoló, régi ajtózár, lakat, számológép, tépőzár, cipzár, csengő, és még lehetne folytatni, de olyat semmiképpen se tegyünk rá amivel megvághatja magát, vagy odacsípheti a kezét, és mindent alaposan fúrjunk oda!

Csak a képzelet szab határt az otthoni matatófal elkészítésének.

Én egy kicsit dizájnosabb darabot szerettem volna, ezért felkerestem Martinát, aki a Kabalakobold tulajdonosa az Instagramon, és megkértem, hogy készítsen egyet Máténak. A végeredmény csodás lett.

Lassan öt hónapja játszik vele, szinte minden nap, és gyönyörűen behozta a lemaradását, sőt olyan dolgokat is megtud már csinálni, ami a korához képest még nem elvárható. 6-9 elemből tornyot épít, apró formákat tesz a helyükre elsőre, tollal, ceruzával, vagy éppen krétával firkálgat, gyurmázik.

Ha éppen azon gondolkozol, hogy mivel fejleszthetnéd gyermeked kézügyességét, akkor próbáld ki a matatófalat. Én rendkívül hasznos eszköznek találom, szívből ajánlom minden gyermeknek.

Ajánlott bejegyzések